Kanal Darlığı
Tıp dilinde “Lomber Spinal Stenoz” denilen kanal darlığı, omuriliği çevreleyen kemik ve bağ dokusunun kireçlenmeye uğrayarak omuriliğe bası oluşturması durumudur. Genellikle 55 yaş üstü kişilerde görülür. Bayanlarda erkeklere göre daha fazla rastlanmaktadır. Eğer, doğuştan omuriliğin geçtiği kanal dar ise daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Omuriliğin ve her seviyede ondan çıkan sağ ve sol bacaklara giden sinirlerin üstünü örten ve onları dış etkilerden koruyan ligamentum flavum denilen bir bağ dokusu vardır. Bu doku yaşlanmayla veya kemik erimesine bağlı kireçlenmelerin artması ile kemikleşir ve omuriliği sıkıştırarak bası yaratır.
Bu bası sonucu her iki bacakta ağrı, yanma, karıncalanma ve yürüme güçlüğü gibi belirtiler gözükür. Kişi, kısa bir mesafe yürümeye çalışsa bile sık sık durup dinlenme ihtiyacı hisseder. Otururken vücudunu öne doğru eğer, ancak böyle rahatlar. Hastalık ilerlerse, bacaklarındaki uyuşukluk ve yanmalar gece hastayı uyandırır, uyandığında bacaklarını bir kütük gibi ağırlaşmış hisseder, bacaklarını nereye koyacağını bilemez. Hastalığın ilerlediğini gösteren diğer bir belirti de bacaklara sık sık kramp girmesidir. Kanal darlığının en ileri aşamalarında, uzun süreli bası ve sinir hasarı nedeniyle, hasta idrar kaçırmaya başlayabilir.
İlk aşamalarda, sadece uyuşma veya yanma şikayetlerinin olduğu dönemde hastaya fizik tedavi, yüzme ve eksersizler önerilir. Ancak, eğer bu darlık ileri derecedeyse, yani hasta yürürken sık sık dinlenmek ihtiyacını duyuyor veya geceleri uyuşukluk nedeniyle uyanıyorsa, mutlaka ameliyatı değerlendirmek gerekir.
Bu yöntemde hastanın omurgasının ağrının daha fazla olan bölümünden ufak bir kesi ile girilerek omuriliğin etrafındaki çıkıntı yapan kemikler ve kemikleşmiş bağ dokuları TUR adı verilen ve çok hızlı dönerek sertleşmiş, kemikleşmiş dokuları yiyen bir aletle temizlenmektedir. Hastaya uygun pozisyonlar verilerek sadece girilen bölgedeki değil karşı bölgedeki basılar da temizlenebilmektedir.
Bu ameliyatlarda yapılan omuriliğin ve sinirlerin üzerindeki basıların kaldırılmasıdır. Omuriliğin ve sinirlerin içindeki zaten var olan hasarlar ameliyatla da ortadan kalkmayacaktır. Ancak ameliyat sonrası, bası yapan unsurlar kaldırıldıktan sonra, vücut yavaş yavaş kendi kendini onarmaya başlayacaktır.